KEN JIJ DE OERMENS IN JEZELF?

Herken je dat gevoel van even helemaal niks willen? Je willen afzonderen van de wereld en de wind door je haren voelen waaien. Een boswandeling willen maken zonder iemand tegen te komen of met je blote voeten door het zand de golven van de zee in willen lopen?

Of we het nu willen of niet. We hebben allemaal diep van binnen nog een oermens zitten, die duidelijk andere behoeftes heeft dan de hightech-mens die we zijn geworden.

Op genetisch niveau hebben we nog steeds de biologische behoefte van een jager-verzamelaar in ons, maar dat matcht niet met hoe de gemiddelde hightech-mens momenteel leeft. Hoe langer we de oermens in onszelf blijven negeren, hoe meer consequenties dit heeft.


Wat deed de oermens anders?

Hier heeft de Canadese tandarts Weston Price onderzoek naar gedaan.

Als tandarts zag hij bij zijn cliënten dat tandbederf altijd samen ging met allerlei gezondheidsproblemen. Hij maakte zich zorgen over de kinderen in zijn praktijk. Steeds vaker zag hij, wat hij ‘dental deformities’ noemde: te smalle kaken, te smal gehemelte, niet genoeg ruimte voor de tanden, waardoor er tanden over elkaar gaan staan, een overbeet of juist onderbeet en onderontwikkeling van de jukbeenderen in het gezicht. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is dat de moderne mens verstandskiezen krijgt, maar met onvoldoende ruimte in de kaakstructuur voor deze kiezen. Ook de jonge mensen met deze problemen hadden stuk voor stuk andere gezondheidsproblemen. Price concludeerde dat de tanden een zichtbare indicator zijn van wat er verder in het lichaam gebeurt.

Weston Price zijn interesse werd gewekt toen hij in tijdschriften van National Geographic mooie foto’s zag van Inheemse mensen met prachtige sterke, rechte tanden. Hij besloot om een aantal reizen te maken om deze Inheemse volken, die nog geen contact hadden met de Westerse beschaving, of te wel de moderne industrialisatie, te bezoeken en onderzoek te doen naar hun gezondheid.

Tijdens zijn reizen zocht Weston Price antwoorden op drie vragen:

  • Is het waar? Klopt het dat deze mensen geen last hebben van tandbederf en vervormingen van hun kaak?
  • Hoe is hun verdere gezondheid?
  • Wat eten deze mensen en hoe leven ze?

Zodra deze levende afstammelingen van jager-verzamelaars, landbouwers, veehouders en nomaden het voedsel van blanke missionarissen en handelaars gingen eten, veranderde de genetische uitdrukkingsvorm van hun kinderen. Price zag deze verzwakking binnen één generatie optreden, een verschijnsel dat hij ‘fysieke degeneratie’ noemde.

Op de zwart-wit foto’s die Price zelf nam bij Inheemse volken, zie je kinderen met brede gezichten en kaakbogen waar alle tanden en kiezen in passen. De kinderen zijn vrij van tandbederf en gezondheidsproblemen.

Price was nieuwsgierig naar de voedingsfactoren die deze volkeren zo gezond en sterk maakten en het ontbreken daarvan in modern voedsel. Er moest iets zijn wat deze volkeren aten dat niet of onvoldoende in supermarktvoedsel aanwezig was. Toen hij terug in Amerika de meegenomen voedselmonsters onder de microscoop onderzocht, ontdekte hij de grote gemene deler: de natuurvolkeren consumeerden minimaal 10 keer zoveel vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) dan de gemiddelde Amerikaan van zijn tijd en hun voeding was zeer rijk aan mineralen.

Andersom was de moderne, bewerkte voeding juist zeer arm aan vetoplosbare vitamines en mineralen. Hierdoor vielen deze ooit zeer vitale en robuuste natuurvolkeren ten prooi aan ziekten die ze nooit eerder hadden gekend: griep, verkoudheid, tuberculose, cholera, reuma en kanker.

De vetoplosbare vitamines en mineralen haalden de door Price onderzochte natuurvolkeren grotendeels uit dierlijke bron. Weston Price identificeerde drie dierlijke superfoods, die een hoge concentratie vetoplosbare vitamines en mineralen bevatten: rauwe melk, orgaanvlees en vis. Hieruit blijkt het belang van een hoge consumptie van dierlijke vetten van de allerbeste kwaliteit.

Weston Price identificeerde ook de volgende voedselverteringsketen: vetten – mineralen – vitamines. De een fungeert als een sleutel in het contactslot van de ander. Met andere woorden: vetten zijn nodig voor de mineraalopname en mineralen zijn nodig voor de opname van vitamines. Opnieuw staan vetten aan de basis!

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de oermens vooral divers at.  Ze aten niet per definitie alleen dierlijke eiwitten óf vegetarisch. De oermens at eigenlijk altijd hetgeen er voor handen was. Soms was dat vlees, maar andere keren juist weer niet. Afhankelijk van het leefgebied en het seizoen, want het dieet van de oermens veranderde per seizoen, wat voor de diversiteit zorgde.

Gezien onze geschiedenis is een gevarieerd voedingspatroon met zowel dierlijke eiwitten, vis en veel groente en fruit het meest gezonde voedingspatroon. Waar het om gaat is dat we ons bewust worden wat we eten. Word weer baas in eigen buik en pan! Maak zelf je eten met verse, onbewerkte en duurzame producten, die beschikbaar zijn in de seizoenen. Op die manier eet je het hele jaar door heel divers, goedkoper, milieuvriendelijker en gezond!

Vermijd (bio) vlees uit de supermarkt. Verdiep je in de vragen: Waar komt het vlees vandaan? Hoe was de kwaliteit van leven van het vee? Werden ze volgestopt met antibiotica en wat kregen ze te eten? Zoek een biologische slagerij bij je in de buurt of zoek online naar een goede biologische slager die zijn vlees bezorgt in Nederland.


Hoe zat het met hun leefstijl?

Jager-verzamelaars zaten vrijwel nooit stil! Al zouden we 3x per week naar de sportschool gaan, dan zou dit het vele zitten wat we tegenwoordig bijna allemaal doen, niet kunnen compenseren!

Daarnaast zijn we ons er niet van bewust wat het belang is van de seizoenen. Bij ons is het altijd ‘zomer’. Er is altijd warmte, er is altijd licht, het is altijd feest en het is altijd druk. We leven maar door, gulzig en vol gas! Maar we vergeten dat de duisternis ook een functie heeft. We moeten het nut weer gaan zien van de herfst en de winter. Het is een tijd dat je het met minder moet doen; minder voedsel, minder drukte, het leven vertraagt, je neemt meer rust en keert naar binnen. Dit hebben we als mens ieder jaar nodig. Doen we dit niet dan komt er een moment van ontploffing. Niet voor niets hebben steeds meer mensen een burn-out, zijn angstig of depressief.

Je moet soms stilstaan om jezelf af te vragen wie je bent en wat je nodig hebt om je mooiste leven te leven. Als je dat nooit doet dan raak je van jezelf vervreemd.

Zo is dat ook in de natuur. Als de bladeren in de winter zijn gevallen, wil het niet zeggen dat er onder de oppervlakte niks gebeurt, integendeel! De wortels bereiden zich voor op het voorjaar. Het is een tijd van herstel en opladen om daarna weer te kunnen bloeien…