Herken je dat voornemen om maar weer eens een (crash)dieet te gaan volgen, omdat je gewicht je in de weg zit? Je kiest een trendy dieet en gaat een periode aan de shakes, sapjes of begint met calorieën tellen. Je valt wat kilo’s af, maar zodra je daarmee stopt, komen de kilo’s net zo hard weer terug en word je uiteindelijk alleen maar zwaarder.

Deze crashdiëten zijn een gigantische aanslag op je lichaam. Het drastisch verminderen van de hoeveelheid calorieën bij zo’n crash dieet heeft namelijk nadelige consequenties voor je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd. In feite breng je je lichaam in een staat van ondervoeding – een ‘winterslaap’. Om het tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen te compenseren zal de stofwisseling zich aanpassen aan deze toestand en zal je lichaam minder energie gaan verbruiken. Het lichaam zal zelfs calorieën opslaan uit het weinige voedsel dat je eet, hoewel dat in beperkte mate is, om extra reserves te hebben voor een volgende ‘hongerwinter’.

Bij crashdiëten wordt niet alleen vet verbrand, maar treedt ook vochtverlies op en zal spiermassa worden afgebroken. Bij een tekort aan gezonde voeding zal het lichaam namelijk uit een ‘overlevingsdrang’ op zoek gaan naar de gemakkelijkste bron van energie – en dat betekent ook dat de spieren worden aangesproken. De spiermassa wordt omgezet in de basiselementen van spieren, namelijk de eiwitten, en die eiwitten worden dan gebruikt om in de energiebehoefte te kunnen voorzien. Spiermassa is relatief zwaar en afname daarvan zorgt dus al snel voor gewichtsverlies. 

Kortom, terwijl je denkt dat je vet verbrandt – immers de kilo’s vliegen eraf – komt het gewichtsverlies bij een crashdieet vooral door een afname van vocht en spiermassa.

In mijn praktijk gaan we op zoek naar een leefstijl die bij je past, zodat afslanken een onderdeel wordt van een gezonde levensstijl voor de lange termijn. Wanneer je op een goede manier wilt gaan eten, dan moet je je oude gewoonten aanpassen en leren welke voeding bij je past. Terwijl je bewust bezig bent met gezond leven, ga je vanzelf wat kilo’s verliezen.